Урочистості з нагоди посвяти студентів

У всі часи, скільки існує студентство, його звичаї і традиції були невід’ємною частиною навчання у вузі, такою ж обов’язковою, як і відвідування лекцій, написання курсових або здача сесії. Відомо, що студентське життя не можна назвати безтурботним і легким. Можливо тому, що студенти прагнуть хоча б якось урізноманітнити свої будні і відволіктися від навчання, тому з’являються у них свої цікаві традиції. Одна з них – посвята першокурсників у студенти.

Ця традиція відома в кожному вузі. Ще в Середньовіччі молодь, яка щойно прийшла на навчання в Паризький університет обов’язково проходила через ряд жорстких випробувань, доводячи свою міцність духу. Ті, хто витримували всі випробування гідно, ставали членами таємного союзу студентів, який давав відсіч діям адміністрації.

Але якщо вірити історії, то виник ритуал посвячення набагато раніше і є деяким аналогом обряду ініціації, відомого ще в античні часи. У ході його підлітки піддавалися ряду випробувань, щоб довести суспільству, що вони мають право носити статус повноцінного чоловіка.

Ще одна версія ритуалу посвяти пов’язана з дореволюційними часами. Проводили його студенти-другокурсники, що передавали естафету новачкам.

Сьогодні посвята у студенти нагадує свято – іноді офіційне, урочисте, іноді веселе. Але завжди запам’ятовується на все життя!

01 вересня 2021 року відбулися урочисті церемонії Посвяти першокурсників у студенти Івано-Франківської філії Університету «Україна». Першокурсників привітав директор Кіт Григорій Васильович. З цінними і важливими настановами та словами привітання до студентів звернулися заступник директора Колибаб’юк Світлана Петрівна та завідувач кафедри Права Тимчишин Андрій Михайлович.

Директор поспілкувався з представниками першого курсу, провів імпровізований іспит і вручив їм символічний «Студентський квиток» та «Ключ до знань».

Особливий і святковий настрій створила концертна програма. Талановитим та глибоким виконанням вокальних номерів  обдаровані люди торкнулися найтонших струн душі, зворушили серця, об’єднавши залу почуттям патріотизму та любові до України.

З першою лекцією на тему «Україна – шлях становлення довжиною в 30 років» для студентів-першокурсників та всіх присутніх виступив український діяч, голова Івано-Франківського обласного товариства «Меморіал» імені Василя Стуса, народний депутат України першого скликання, старший викладач кафедри Права, Дума Зіновій Євгенович.

Усім новим студентам бажаємо бути цілісними особистостями і свідомими громадянами України, європейцями високої культури та інтелекту, професіоналами і лідерами!