День рідної мови

Щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року, відповідно до рішення ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі, святкують Міжнародний день рідної мови. Відзначення цього дня покликане скерувати увагу людства на меншини, що складаються з менш ніж 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою, бо часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття.

Жодна мова світу, зважаючи на сучасні потужні глобалізаційні процеси, не може не перебувати під постійним ризиком зникнення. На щастя, наша рідна українська мова, хоча й зазнала жорстокого лінгвоциду протягом останніх століть, зберегла свою красу і неповторність, продемонструвавши світові силу свого невмирущого духу, який у всі часи живив ментальність українців.

21 лютого з нагоди святкування Дня рідної мови в Івано-Франківській філії Університету «Україна» відбувся круглий стіл, в якому взяли участь науково-педагогічні працівники і студенти.

Учасники навчально-наукового заходу мали можливість ознайомитися з підготовленою презентацією, що продемонструвала висловлювання відомих людей і вчених про мову, а також узяти участь у плідних дискусіях, що торкалися філософських питань буття й категоріальних ознак поняття рідної мови.

Жваве обговорення на круглому столі спричинило проблеми, що порушували питання рідної мови як засобу самопізнання, вербальної складової культури, а також ролі рідної мови як чинника консолідації нації у процесі державотворення. Не оминули своєю увагою присутні й актуальне нині питання мовної поведінки особи в ситуації білінгвізму (двомовності).

Загалом дискусія стимулювала творчі та пізнавальні інтереси студентів, породжуючи у них зацікавленість у вивченні теоретичних аспектів мовного функціонування та в опануванні практики грамотного використання рідної мови.